Machine-RI&E

Machine-RIE (Veiligheid arbeidsmiddelen)

Machineveiligheid gaat verder dan periodiek onderhoud. Bij onderhoud staat de functionele werking van de machine voorop. Bij de machine-RIE dient een oordeel gevormd te worden over de veiligheid van het arbeidsmiddel. Dit dient te gebeuren door een deskundige partij.
Alle arbeidsmiddelen (en niet alleen de elektrische) dienen te voldoen aan de Arbowet. Dit kan een werkgever aantonen middels een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie van het machinepark, een zgn. machine-RIE. Wanneer een werkgever dit verzuimt, kan hem dit duur komen te staan. Het niet geïnventariseerd hebben van het machinepark, kan het bedrijf een boete van de arbeidsinspectie opleveren van € 900,- per machine. Het grootste risico voor de werkgever zit hem echter niet in de boete, maar in aansprakelijkheid en andere gevolgen van een bedrijfsongeval. Wanneer een medewerker ernstig letsel oploopt als gevolg van een machinegebrek, is de werkgever volledig aansprakelijk. De vraag is bovendien of de verzekering wel uitkeert, als de werkgever nalatig is geweest.
Alleen technische kennis is bij de machine-RIE overigens niet voldoende. Onafhankelijkheid en aantoonbare kennis van veiligheidsnormen zijn minstens zo belangrijk.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden voor een cursus of examen?

Schrijf je nu in

Parécom Advies B.V. © 2023

Ontwerp & realisatie Shadow IS